poniedziałek, 6 czerwca 2011

Śmietankowe babeczki z truskawkami

Ciąg dalszy truskawkowego szaleństwa :) Czy ktoś mógłby się oprzeć takim babeczkom? Nie sądzę :) Co tu dużo pisać-same mówią za siebie, a na dodatek są takie proste w wykonaniu. Przepis ze starej książki kucharskiej.




Składniki na ciasto (11 szt. babeczek):

2 szkl. mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez pół godziny. Wylepiamy nim foremki posmarowane masłem i pieczemy w nagrzanym do 220st.C piekarniku na złoty kolor. Nie mam pojęcia ile to będzie minut, bo ja po prostu co chwilę do nich zaglądałam, może coś ok.15 min.

Krem:

1 1/2 szkl. mleka
2 żółtka
1/2 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną (ja użyłam blendera-znacznie szybciej :) ). Miksturę wlewać powoli do gotującego się mleka, ciągle mięszając. Chwilę pogotować.
Gorący krem nakładać do foremek, dzięki temu ciasto zmięknie.
Jak już wystygnie udekorować dowolnymi owocami-u mnie truskawki i mięta.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. wyglądają smakowicie :) zjadłabym chyba wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiem na pytanie z notki - nie da im się oprzeć :D Ręka sama sięga po kolejne i kolejne babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że poprzez zdjęcia udało mi się pokazać ich urok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie nie da się oprzeć..UWIELBIAM truskawki..Piękne babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za wspaniały wypiek, babeczki muszą smakować wyśmienicie ....

    OdpowiedzUsuń
  6. Mhmh.. kolejna śmietankowa rozkosz ;-)) Poproszę o taki cuda na podwieczorek ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak one się pięknie prezentują! Ja się nie oprę, biorę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wam, częstujcie się do woli :)

    OdpowiedzUsuń