Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szkl. cukru (dałam 3/4)
1 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem żółtka i powoli mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy 20 minut w formie 25 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia, temp. 170 st.C.
Masa:
puszka ananasa
1/2 op. budyniu śmietankowego
łyżka mąki
łyżka cukru
4 żółtka
kostka margaryny
Osączonego ananasa kroimy w kostkę. Zagotowujemy 250 ml syropu pozostałego z puszki, wymieszanego z budyniem, cukrem i mąką. Całość studzimy. Ucieramy margarynę na puch razem z żółtkami i powoli dodajemy zimny budyń. Na koniec mieszamy wszystko z ananasem.
Pianka kokosowa:
4 białka
1 szkl. cukru
20 dag wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i mieszamy z wiórkami. Wkładamy do formy takiej samej wielkości co biszkopt (wyłożonej papierem) i pieczemy 20 minut w temp. 170 st. C, aż się zrumieni.
Teraz wystarczy na biszkopt wyłożyć masę i przykryć wszystko kokosową pianką. Mogą być z nią małe problemy, ponieważ jest ona bardzo delikatna i będzie trudno ją przełożyć bez uszkodzeń. Nawet jak się troszeczkę połamie to nie ma się czym przejmować, można złożyć wszystko w całość-całkiem jak puzzle :))) Mi też się trochę pokruszyła, ale tragedii nie było :)
Smacznego!
ja też zdecydowanie gustuję w tych smakach. napój wprost uwielbiam, więc na samą myśl o takim cieście cieknie mi ślinka :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu:) Pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńJustynko, poproszę kawałek:)To musi bardzo dobre!!:)
OdpowiedzUsuńprzy pierwszej okazji piszę się na to ciasto :)
OdpowiedzUsuńLubię drink pinacolada, więc ciasto na pewno też by mi zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńOj, upiekłoby się takie ciastko.. ale może nie dziś ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Jejku Justynko, tego mi było trzeba.. coś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam, a zatem trzeba się zabierać do roboty :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda mega pysznie, biorę jeden kawałek do kawy na jutro ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
jejku!! to wygląda przepysznie!!!pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń